Laura H. - Rueb, Thomas, 1986- (Jota, 2023)
Žurnalistický thriller rekonstruuje skutečný příběh Laury H., která za svou láskou odešla do Sýrie, žila v chalífátu, konvertovala k islámu a při pokusu o návrat do své vlasti byla zatčena pro podezření z terorismu. V létě roku 2016 se na hranici chalífátu Islámský stát objevila mladá žena utíkající pouští se dvěma malými dětmi. Tvrdila, že se jmenuje Laura a pochází ze "Sweet Lake City". V slzách vypráví, že utekla a chce domů - tam na ni čeká otec, který spustil velkou záchrannou akci. Na letišti Schiphol je Laura zatčena pro podezření z terorismu. Mohl ji poslat Islámský stát. A kde je Ibráhím, pohledný džihádista, kvůli němuž se všeho vzdala? Z Laury ze Zoetermeeru se stává Laura H., nejznámější nizozemský případ dívky, která utekla do Sýrie. Toto je příběh dívky, jejíž láska se změnila v noční můru. Nakladatelská anotace. Kráceno.